Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0722 518 617
Programare

Parodontologie avansata

Parodontologia este o foarte importantă specializare a medicinei dentare, care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor parodonțiului - sistemul ce susține dinții în oasele maxilare. 

Ce este parodontoza?


Parodontita, cunoscuta și ca parodontoză, reprezintă inflamația parodonțiului – ligamentul periodontal, gingia, cementul și osul alveolar.

 

De obicei, se prezintă ca o agravare a gingivitei.

 

Parodontita dăunează țesutului moale și distruge osul care va susține dinții.

 

În final, boala poate determina pierderea dinților.

 

Parodontolog clinica Lyrdent Orhideea
Tratamentul parodontozei in clinica Lyrdent

Datorită acumulării tartrului, se favorizează depunerea continuă de placă bacteriană în apropierea rădăcinii dinților, cauzând cronicizarea inflamației.

 

Acest proces duce la detașarea lentă a gingiilor de suprafața dinților, formându-se goluri numite pungi parodontale, spații în care bacteriile se înmulțesc puternic. De aici, infecția ajunge la structurile osoase de susținere a dintelui pe arcadă, procesul conducând la căderea dinților.

Cum acționează parodontoza?

 

Cavitatea bucală este populată în mod natural cu peste 700 de tipuri de bacterii. Echilibrul sănătății orale include și aceste bacterii.

 

Majoritatea sunt inofensive, în mod normal, necauzând probleme însă, atunci când li se creează un mediu propice pentru proliferare, echilibrul se strică, devin dăunătoare.

 

Acest lucru se întâmplă atunci când stratul de bacterii și particule de alimente, depus cu ocazia fiecărei mese, cunoscut ca placă bacteriană, nu este îndepărtat prin periaj regulat.

 

Placa bacteriană acumulată formează un substrat favorabil înmulțirii bacteriilor și se durifică, formând tartrul. Acesta nu poate fi îndepărtat prin igiena orală obișnuită, doar prin detartraj profesional.

Procesul de proliferare bacteriană declanșează un răspuns de apărare al organismului, prin inflamarea gingiilor.

Semnele clinice ale parodontozei

 

Diagnosticarea parodontozei este simplă și se efectuează în baza unui consult stomatologic efectuat de medicul nostru specializat în parodontologie.

Gradul de afectare este stabilit prin examinarea cu ajutorul sondei parodontale, care determină adâncimea șanțului gingival.

Principalele simptome ale debutului bolii parodontale sunt:

  • Inflamația gingiei;
  • Modificarea culorii gingiei- de la roz, la roșu violaceu;
  • Sensibilitate dentară, la cald și rece;
  • Sângerarea gingiei;
  • Senzația de prurit gingival.

Simptomele se observă inițial doar la gingia dintre dinți, urmând ca ele să se generalizeze.

 

Simptome ale bolii parodontale avansate sunt:

  • Retragerea gingiei de pe dinți;
  • Apariția pungilor parodontale;
  • Mobilitatea dinților;
  • Pierderea dinților.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parodontoza

Cauze și factori favorizanți

Debutul parodontozei este însuși depunerea de placă dentară în timpul meselor. Atunci când aceasta nu este îndepărtată regulat, de două ori pe zi, se poate întări sub linia gingiei, ducând la acumularea de tartru. Acesta nu poate fi înlăturat prin igiena orală, necesitând un tratament stomatologic numit detartraj profesional.

Acesta înlătură pericolul, dar dacă igiena orală nu va fi realizată regulat, stratul de tartru se va reface rapid.

Tartrul este ca un depozit de bacterii, fapt care duce la inflamarea gingiilor.

Există și anumiți factori favorizanți, aceștia fiind locali:

Parodontoza are si factori favorizanti:

  • Locali - fumat, tartru, traumă ocluzală, carii;
  • Generali -  genetici, schimbări hormonale (sarcină, monopauză, utilizarea de anticoncepționale), boli sistemice (diabet zaharat, HIV, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, pemfigus, lichen plant etc.), tratamente medicamentoase utilizate in epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor.

Prevenția parodontozei

  • Efectuarea consultului stomatologic odată la 6 luni, a periajelor profesionale și detartrajelor dentare, în caz de nevoie.

Odată la 6 luni, medicul stomatolog trebuie să inspecteze starea de sănătate orală, pentru tratarea la timp a oricăror afecțiuni apărute.

Tratamentul unei afecțiuni în stadiu incipient este ușor, rapid, nedureros și necostisitor. Întârzierea consulturilor, nerespectarea necesității lor, duc la agravarea și înmulțirea afecțiunilor orale, până când tratarea lor devine iminentă, ca urmare a durerilor insuportabile.

Deseori, dinții nu mai pot fi salvați, ducând la necesitatea implanturilor dentare sau a punților dentare, ce sacrifică dinți sănătoși.

Dintre toate afecțiunile, parodontoza este aceea cu cele mai grave consecințe, ducând la căderea efectivă a dinților, în timp.

În cadrul consultului regulat, vei primi nu doar îngrijiri medicale, ci și sfaturi asupra metodei corecte de periaj dentar și asupra regulilor necesare în cazul tău particular, pentru prevenirea afecțiunilor orale.

 

 

  • Igienă orală regulată, efectuată corect.

Puțini dintre noi se gândesc că periajul dentar ar avea reguli specifice. Însă lucrurile stau total diferit. Există tehnici, mișcări speciale, un timp anume de periaj, un anumit tip de periuță potrivit fiecărui pacient în parte, paste de dinți cu anumite ingrediente. Medicul îți va face recomandări personalizate, după analizarea cazului tău clinic, a istoricului Nutriție sănătoasă

 

  • Alimentația contează mai mult decât s-ar crede și influențează sănătatea întregului organism.

Produsele alimentare ce aduc un slab aport vitaminic și nutritiv organismului, nu sunt de dorit.

Sunt de evitat alimentele foarte procesate, care conțin multe zaharuri și carbohidrați aceștia atacând acid dinții. Este important și stilul de alimentație, mesele regulate.

Puțini știu că gustările frecvente dintre mese dăunează foarte mult sănătății orale, favorizând staționarea bacteriilor, întărirea plăcii bacteriene și atacul acid continuu asupra dinților, ce cauzează apariția de carii.

Parodontoza se tratează!

Da, parodontoza se tratează, dar esențial este să fie depistată în stadiu incipient. Cu cât stadiul ei de evoluție este mai avansat,  cu atât este mai greu de tratat, ajungându-se ca în stadiu final să fie foarte greu tratabilă.

 

Succesul tratamentului ține de mulți factori, dintre care cel mai important este conștientizarea, voința și dedicarea pacientului. Lupta se va duce și prin igiena orală riguroasă și o alimentație sănătoasă, în lipsa cărora orice efort al medicului specialist va fi zadarnic.

 

Datorită gravității acestei afecțiuni și a generalizării sale, chiar și în rândul tinerilor, știința parodontologiei studiază continuu cauzele, factorii favorizanți și posibile tratamente, în scopul păstrării dinților naturali pe arcade, timp cât mai îndelungat.

În prezent, tehnologiile avansate precum laserul salvează dinți considerați netratabili în trecut. Primul pas este diagnosticarea precoce, iar aceasta este posibilă doar în cazul realizării regulate a consulturilor stomatologice, odată la 6 luni.

Parodontoza se trateaza

Te așteptăm în clinica Lyrdent Orhideea, pentru un consult de specialitate.

 

Sănătatea dinților tăi te reprezintă, zâmbetul tău este neprețuit, dar armonia sa ușor deteriorabilă. Afecțiunile dentare netratate la timp, vor necesita tratamente complexe, de durată. Te ajutăm să previi și îți tratăm din timp afecțiunile orale.

Recomand clinica Lyrdent !! Staff prietenos , profesionist , dedicat și cu grijă față de pacienți. Am 2 implanturi făcute la dânșii și pot spune că au servicii ireproșabile ( de la primirea în cabinet până la iesirea din el )

Claudiu